Turism

Huedinul, prin pozitia sa geografica, nu departe de obiective turistice, de interes geologic, geografic, istoric si etnografic, poate si e bine sa joace rolul unei baze turistice, de stationare si de unde sa se organizeze excursii turistice.
În Huedin exista hotelul “Vladeasa”, cu o capacitate de 50 de locuri, care nu este folosit nici 10%. La acesta se pot adauga case de vacanta, gospodarii amenajate pentru cazare si servirea meselor cu specific local (varza a la Cluj, tocanita cu ciuperci, sarmale, kirtos-colaci, tuica, vin de Bicalat). Turistii sa fie îndrumati sa cunoasca bisericile din oras, statuile, sediile unitatilor culturale.
Din Huedin se pot organiza excursii în mai multe directii :
– Spre sud : la Belisul Nou, statiunea si barajul “Fântânele”, Poiana Horii, ghetarul Scarisoara. Sau, de la Calata, biserica din Margau, Valea Stanciului cu vestita cascada “Valul Miresei”, ceva mai sus, peste 30 de pesteri, izbucuri si elemente carstice (fiind zona cu cele mai multe fenomene carstice pe kilometru patrat). De la Rachitele pot continua traseul prin Prislop-Doda Pilii, ajungând în Padis unde se pot admira monumentele naturii : Cheile Somesului Cald, pesterile Radeasa, Focul Viu, Galbena, Cetatile Ponorului. Toate ofera privitorului : stânci avântate spre cer ca niste metereze, abisuri ametitoare, impresionante portaluri, coline, ponoruri, izbucuri.
– Spre vest : castrul roman de la Bologa, cetatea medievala, biserica din Valea Draganului, cabanele, barajul si lacul de acumulare “Floroiu”, iar pe sosea – casa memoriala “Octavian Goga”.
– Spre nord : merita sa fie vizitata biserica de lemn din Fildu de Sus, declarata monument istoric.
– Spre est : satul-muzeu al produselor de artizanat Izvoru Crisului si izvorul râului cu acelasi nume, iar mai departe obiectivele de interes cultural din Cluj-Napoca (gradina botanica, muzeele, universitatile, etc.).
Huedinul este o localitate nepoluata si are împrejurimi care se caracterizeaza prin frumusete si istorie. Din considerentele de mai sus, Huedinul, care dupa traditie semnifica “loc de hodina” (adica de odihna), este un loc de popas. De aici poti sa pleci si sa admiri frumuseti nebanuite si te poti întoarce cu amintiri de neuitat. Cunostintele noi, mireasma florilor multicolore, mirosul reconfortant al cetinii si noile valente ale patriotismului autentic din Tara Motilor si de la poalele Vladesei te vor oteli. Si vei cugeta ca nu poti vorbi pe deplin despre frumos daca n-ai vazut aceasta parte a muntilor Apuseni.