Cultura

Huedinul are din anul 1961 o Casa de Cultura în care activeaza formatii de cor, teatru, dansuri populare, orchestra, fanfara. Pe lânga activitatea acestora ofera gazduire formatiilor culturale ale scolilor, corurilor bisericilor, ansamblurilor din Cluj-Napoca si din alte parti.
De câtiva ani încoace, în luna mai se organizeaza “Zilele Huedinului – În florar la Huedin”.
În oras mai exista asociatii si societati culturale si sportive ca : “Societatea cultural-patriotica “, “Asociatia culturala româno-franceza”, “Asociatia Kalotaszeg”, “Asociatia culturala Kos Karoly”, “Asociatia sportiva Vladeasa”.
O bogata activitate instructiv-educativa desfasoara “Clubul copiilor si elevilor din Huedin”. Formatiile culturale ale acestuia valorifica folclorul român si maghiar din zona, initiaza copii în tainele muzicii exprimate la instrumente, dar si cu vocea. Altii sunt initiati în arta prelucrarii lemnului, prin diferite variante de crestaturi (incizie si excizie). Tot în cadrul clubului mai multi copii sunt ajutati sa patrunda în tainele informaticii si-n folosirea calculatorelor, iar doritorii în mânuirea conducerii carturilor si a navomodelelor. Formatiile Clubului s-au impus prin rezultatele obtinute la diferitele concursuri si manifestari culturale, organizate atât la nivel judetean cât si national, reprezentând Huedinul cu deplin succes.
Constatându-se ca Huedinul si localitatile din jur sunt pastratoare ale unui bogat tezaur folcloric si ca atât Primaria cât si Consiliul local sustin activitatile culturale, în anul 2001 Huedinului i s-a încredintat onoarea de a gazdui si a deschide Festivalul International de Folclor “Paunul de Aur”. Taragotistii Casei de Cultura, ansamblul “Nepotii Iancului” si echipa de dansuri populare maghiare s-au prezentat onorabil. Si-a reluat activitatea fanfara si evolueaza bine echipele de dansuri populare românesti. Orasul are sansa de a se transforma într-un centru cultural al zonei aducându-si o contributie sporita la pastrarea si valorificarea diferitelor componente ale culturii populare românesti si maghiare.